Säby Gård

Säby gårds hemsida

Raps

Om växten

Raps är en ettårig oljeväxt med karakteristiskt gula blommor, nära besläktad med kålväxter. Raps finns i två varianter, en som sås på hösten (höstraps),och en som sås på våren (vårraps).
Båda blommar i början av sommaren med ca 3 veckors mellanrum och mognar för skörd till sensommaren. Höstrapsen i slutet av augusti och vårrapsen i slutet av september. Vårrapsen är odlingssäkrare, medan höstrapsen ger större skörd och har högre oljehalt.

Av dessa två är höstrapsen idag den vanligaste i Sverige. Oljan som pressas ur rapsväxtens små svarta fröer användas dels som matolja, dels som bränsle. Det mjöl som är restprodukt av pressningen används i djurfoder.

Våra kroppar behöver Omega 3 för att må bra och generellt sett behöver vi öka vårt intag av denna fettsyra. Ett enkelt sätt att äta nyttigare är att välja rätt fett och rapsolja är en bra källa till Omega 3.

Fleromättat fett är hälsosammare än mättat fett och kan faktiskt minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl, genom att minska halten av det skadliga LDL kolesterolet i blodet. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

Rapsoljan innehåller också en hel del vitaminer, i första hand E-vitamin och K-vitamin.
De flesta av oss skulle må bra av att äta mindre mättat och mer fleromättat fett. Ett enkelt sätt att göra det är att välja mjukt fett istället för hårt. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Använd vegetabilisk olja, såsom rapsolja istället för smör vid matlagning.

Våra potatissorter

Princess – En rundoval fast potatis med ljusgult skal. Köttet är gult. Princess är tunnskalig och välkänd för sin goda och lite smöriga smak. ”2015 års vinnare av Årets Potatis för Fritidsodlare”. Princess är god till nästan allt. Koka, steka, ugnssteka, fritera, gratäng. Princess passar även perfekt i en fisksoppa eller gulasch då den inte kokar sönder.

King Edward – Omtyckt gammal sort. En rundoval mjölig potatis med ljust skal och röda fläckar. Köttet är gulvitt. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa men fritera den inte.

Amandine – Fransk Gourmétpotatis som fått smakomdömet: “Excellent”. Skalet är mycket tunt och gult. Har en avlång, jämn och lätt spetsig mandelform, köttet är gult och kokegenskapen är fast. Amandine potatis behåller den ypperliga smaken av färskpotatis länge och kan med fördel ätas oskalad långt fram på våren. Den är utmärkt vare sig den kokas, steks eller tillagas i ugn.

Kontakta Säby Gård

Kontakta oss gärna

 

Så hanterar vi dina personuppgifter: farmerandbutcher.se/integritetspolicy

Hitta hit

Säby Gård, Ingarö

Lilla Barnviksvägen

134 65 Ingarö

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå