Lokalt naturbeteskött
Svenskt och lokalt naturbeteskött är det bästa vi kan få ta del av idag. Djuren går ute och betar under varma halvåret och under vintern är viktigt med bra rent foder.
Annika och David som driver Lövsta lammgård har tillgång till kommunens naturbetesmark där lammen och fåren går fritt och betar. På vintern ger de obesprutat bra foder från lokala gårdar.
Karin och Daniel har fjällkor nära intill Lövsta lammgård som även de har naturbetesmark att röra sig på. Fjällkon är en nordisk ras som har hög proteinhalt i deras mjölk som är extra bra till att göra ost.
Bufflar som har egna gjyttjebad att bada i på somrarna är en lyx. Öja gård ligger nära Vingåker och har ett fåtal bufflar som rör sig omkring på stora ytor större delen av året. Många går inte till slakt men när det förekommer gör de jättegoda buffelburgare som vi får ta del av ibland.
Fredrik och Lovisa har ekologiskt foder bl. a. odlat från deras egna gård som de strör ut på gräsytorna som deras kycklingar pickar på.