Bönland

386 60
Vi odlar ekologiska svarta, vita och bruna bönor på Öland. Om du vet något om bönor tror vi att det blir lättare och intressantare för dig att köpa och äta dem. Eller så köper du bara bönor för att det är ganska billigt. Resultatet är ändå detsamma – Genom att äta mer svenska, ekologiska baljväxter, och mindre av annat, sänker genomsnittssvensken miljöpåverkan från maten hen äter.

Kombucheriet

128 48
KOMBUCHERIET gör fräsch kombucha och tibicos med gott självförtroende från Bagarmossen, söder om Söder i Stockholm. Vår kombucha är uppfriskande syrlig, mousserande och antingen naturell eller smaksatt med t.ex. färskpressad ekologisk ingefära, vildplockade fläderblommor eller annat. Vi har haft ambitionen att göra den godaste kombuchan, och vi  tycker att vi har lyckats.

Bush Candy

749 48
Bush Candy är ett nystartat företag i Enköping som specialiserat sig på lufttorkade köttprodukter av närproducerat nötkött. Vi kryddar och lufttorkar köttet på traditionellt sydafrikanskt vis men med 100% svenska råvaror. Köttet kallas för Biltong och den torkade korven heter Droewors (Afrikaans för torr korv). Köttet är väldigt proteinrikt (53 %) och kalorisnålt. Det passar för alla tillfällen så som efter ett gympass, på fjällvandringen eller bara som snacks framför tv-n. Vår ambition är att kunna erbjuda så rena produkter som möjligt.
Vi är ett gift par och bor i Enköping med våra tre barn. Vi driver Bush Candy vid sidan av våra heltidsanställningar.

Pastamakarna

624 66
Kristoffer och Hanna heter vi som driver Pastamakarna Fårö. Sommaren 2020 öppnade vi restaurang på vår egen gård, för att kunna erbjuda Fårös besökare och bofasta god, prisvärd och hållbart producerad mat, serverad i en äkta gotländsk gårdsmiljö. Tanken föddes i april samma år, då pandemin tvingade oss att tänka om och nytt. Pasta på gotländska råvaror, det går ju att göra. Vi hade premiär två månader senare. Idén och konceptet är enkelt; färsk pasta som serveras nykokt med olika såser. Det är valet av råvaror och att vi lagar allting från grunden som gör den stora skillnaden.  

Eat with Jonna

293 42
Jonna heter jag och driver en cateringfirma med råvarorna i fokus. Min passion för mat av hög kvalitet, rena  smaker och kreativitet och influenser från de danska smörrebröden men med en twist gör att smörrebröden inte bara är goda utan även vackra. Vid sidan av smörrebröd så gör jag säsongsbetonade marmelader i olika smaker med egenplockade råvaror så som blåbär, hallon och plommon. Marmeladerna är  gjorda av kärlek efter humör och säsong av fina råvaror och allt lagat från grunden. Råvaror från våra svenska bönder, lokalt och närproducerat.

Hallstavik Tempe

763 91
Vi har tre olika tempechips, Traditionella tempechips på sojabönor, Tempechips på svenska baljväxter (vinnaren av Ät!Stockholm 2022) och tempechips på bondbönor.
Tempechipsen på bondbönor är en smygare vi haft, det startade som limited edition för oss att testa, men numera en del av vårt utbud. Bondbönorna kommer från Marcus Nordgren från Västergötland. Alla bönorna vi använder är ekologiska.

Serenad hantverksdrycker

111 40
Kombucha är i grunden en neutral fermenterad dryck gjord på sött te och kombuchakultur, även kallad SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Därefter kan man både smaksätta och kolsyra drycken naturligt i sin flaska genom att tillsätta socker innan buteljering. Kombucha räknas som en hälsodryck, men det är även en väldigt bra dryck till mat på grund av sin höga syra och komplexa smak.

Ölands biodling

386 33
Per och Yvonne Påhlsson driver tillsammans Ölands biodling i trakterna runt Färjestaden på Ölands västkust. Målsättningen för vår biodling på Öland är att bedriva framställning av biprodukter med hög kvalitet.

Nordisk råvara

386 31
Nordisk Råvara har startats av två entusiaster, Gunnar Backman och Tomas Erlandsson, som vill påverka utbudet av mat och vad vi äter. Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vårt mål är inte att få fram produkter snabbt och till ett lågt pris. Vår ambition är att försöka göra det som vi vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö.

Södergreens

121 31
Varför är mikrogrönsaker hälsosamma? Mikrogrönsaker är näringsrika, vilket innebär att de är koncentrerade källor till vitaminer, mineraler och antioxidanter. Jämfört med sina vuxna motsvarigheter innehåller de upp till 40 gånger fler vitaminer och ett bredare spektrum av antioxidanter. Varje mikrogrön sort har sina egna hälsofördelar, men generellt sett är mikrogrönsaker ett utmärkt sätt att få i sig vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Törst

134 65

I tillverkningen av TÖRST strävar vi efter att varsamt förädla våra högkvalitativa råvaror till rena och okomplicerade läskedrycker. Försiktig bearbetning med modern teknik och utrustning syftar till att tillvarata de fantastiska smakerna och dofterna från råvaror i form av solmogna bär, aromatiska kryddor och frisk citrus. Vi är stolta att utgöra en länk i den värdekedja som börjar i jorden, förfinas genom våra led av skickliga och passionerade leverantörer för att slutligen hamnar i din hand i form av TÖRST – en läsk, fast på riktigt!

Gute glass

621 78
För oss är det lika viktigt att glassen smakar gott som att den gör gott. För såväl människor som djur och natur. Lyckligtvis går det oftast hand i hand. För när man väljer de absolut finaste råvarorna och inte tillsätter några konstigheter är det ganska enkelt att göra glass som är god på riktigt. Ur alla aspekter. Vi gör exklusiv glass folklig. På Gotland finns en gedigen hantverkstradition, inte minst när det kommer till hantverk som går att äta. Med fötterna fast förankrade i den bördiga, gotländska myllan gör vi exklusiv glass tillgänglig för alla. På så vis kan vi sprida lite mer gotländsk godhet till världen.

Häggeby musteri

746 94
Ett modernt musteri i historisk miljö. Ett ekologiskt mathantverk från Skoklosterhalvön. Vi är belägna i det gamla stallet på Nederhassla Gård i Häggeby ute på Skoklosterhalvön.
Vilken frukt kan man musta?
Man kan musta alla sorters äpplen. Att blanda sorter är gynnsamt för att öka smaken på musten. Äpplet skall vara moget, men inte övermoget. Övermogna äpplen blir mjöliga och har dåligt med saft. Dessa är dessutom dåliga för våra maskiner. Ett moget äpple skall ha kärnor som är bruna i kanten. Det skall ”knaka” när man biter i äpplet. Man skall alltid tänka att ”om jag kan äta äpplet, kan jag musta det”. Bruna små fläckar gör ingenting.

Ekensberg gård

150 23
Ekensbergs gård i Enhörna säljer vilt så som Dovhjort, Kronhjort, vildsvin och rådjur. Verksamhetens inriktning, förutom jord och skogsbruk, är fastighetsförvaltning samt jakt och viltvård. Ekensberg är känt sedan medeltiden, då som kungsgård under namnet Husaby, vars ruiner återfinns strax norr om Överenhörna kyrka. Platsen var dock bebodd mycket tidigare som lämningar från större delen av järnåldern kan vittna om. Säteriet bildades 1649 av Bengt Ekehjelm som då gav egendomen dess nuvarande namn. På 1680-talet kom Ekensberg under Gripsholms slott.  

Lövsta gård

141 32
Annika och David driver Lövsta lamm & trädgård
Lövsta Gård är ett småskaligt lantbruk nära Huddinge centrum.
Vi har ett gäng korsningstackor och 3 baggar.
Förutom fåren har vi tre getter, höns, tre kaniner, katter och vallhund.
   

Cubegreens

131 54

Framtidens mat är lokal

Dagens industriella livsmedelsförsörjning innebär storskalig matproduktion hundratals mil ifrån där maten skall ätas. Den innebär en stor klimatpåverkan och många mellanhänder. Detta vill vi vara med och ändra på. Vi tror på styrkan i att producera mat i direkt närhet till där människor arbetar och bor. Lokalt odlad mat är inte bara mer smak- och näringsrik, den är också rik på kunskap om hur maten du äter har producerats.

Kastellets gård

142 91
Karin och Daniel driver gården Kastellet i Lissmadalen i Skogås på sin fritid. Fjällkor, höns, kaniner, katter, en hund och ett gäng bin samsas med paret och deras två små barn.
Samtidigt har de varsin karriär inne i stan.
Vi säljer honung, nötkött och ägg

Jädra Prästgård

197 93
Linda och Torbjörn heter vi som driver Jädra prästgård. Vi tycker att Jädra Bra Mat är att öka andelen växtbaserad mat som har lägre klimatpåverkan och att gynna mångfald i landskapet. Självklart odlar vi ekologiskt och är certifierade. Vi producerar produkter som:
  • Vetemjöl
  • Rågmjöl
  • Grahamsmjöl
  • Vetekli
  • Gråärtor
Läs mer om oss och hur du kan använda våra produkter inne på vår sida

Kny Catering

112 21
Katarina Nyman heter jag som gör marmelader, chutneys, granola och mycket mer. Vår maskrosmarmelad innehåller egenplockade maskroser från Kungsholmen där vi gör våra produkter. I vårt sortiment som helst är av råvaror i säsong har vi
  • Plommonchutney
  • Aprikosmarmelad
  • Morot & Ingefära marmelad
  • Päron Calvados marmelad
  • Hallon Basilika marmelad
  • Granola
 

Sanda hönseri

137 95
Vi bedriver KRAV märkt ekologisk äggproduktion i liten skala och har äggpackeri. Kasta inte äggen! Ägg håller alltid långt efter utgångsdatum. Regler säger att äggen ska märkas med bäst före dag 28 dagar efter värpdag. Men då har de bara mognat! De håller minst en månad till! Vi brukar säga 6 veckor på bänken eller 3 månader i kylen, detta gäller självklart färska ägg

Gamla enskede bryggeri

121 63
Gamla Enskede präglas av de gamla husen med sina lummiga, uppväxta trädgårdar. Krokiga äppelträd, sneda staket, klippta häckar och knastrande grusgångar. Inrymt i denna miljö ligger vårt bryggeri. Med inspiration från både historia och nutid skapar vi balanserade och smakrika öl, ofta med en något lägre alkoholhalt. Våra öl har inspirerats av och hämtat sina namn från området. Just därför har vi även låtit den, för området, typiska Enskedestugan pryda våra etiketter.

Ålbrunna gård

197 91
Ålbrunna gårds bisamhällena sköts om utan att vi använder några konstgjorda bekämpningsmedel, vi använder naturliga syror som myrsyra och oxalsyra vid bekämpning av de kvalster som angriper bisamhällen. Dessutom har vi turen att omges av mycket ekologiskt odlad åkermark och skog. Att producera honung i liten skala så som vi gör är ett mathantverk, vi slungar honungen direkt när vi skattat den från bisamhällena, sedan silas honungen och röres till en fin konsistens innan den tappas på burk. Naturligtvis värmer vi aldrig vår honung så våra honungskunder kan lita på att alla enzymer och nyttigheter finns kvar i Ålbrunna honung.

Köpings musteri

731 92

Med passion för dryck!

Kom och dela vår passion för ekologiska råvaror, KRAVcertifierad produktion och en hållbar utveckling! Bryt dig loss och ta en paus på landsbygden. Låt smaken få ta över och njut av omgivningarna och servicen i en guidad provning som grundar sig i en palett av Malus Domestica, Äpple. Av våra ca 40 olika drycker finns alla att prova och de alkoholfria att köpa i gårdsbutiken. Bli en ambassadör för ren frukt, dryck av svenska råvaror och drycker gjorda av 100% frukt- och bärmust.

Stora Ekeby gård

725 92
Stora ekeby kött levererar näruppfött gräsbeteskött av högsta kvalitet! Vi började vår bana med att sälja köttlådor men märkte snabbt att det var särskilda styckdetaljer som kunderna efterfrågade.  2012 renoverade vi vår Mangelbod på gården (Gårdens äldsta hus från 1600- talet). Vi öppnade en gårdsbutik och började sälja kött där. Ett år senare fick vi förfrågan om vi ville vara delaktiga i en nyöppnad saluhall i Västerås, Saluhallen Slakteriet. Sedan januari 2020 är vi stationerade precis brevid Saluhallen där vi har vår egen verksamhet precis i anslutning till vårt Korvmakeri. Nu vill vi sprida våra specialiteter till huvudstan!

Geten Gerda & Ko

181 90
Geten Gerda är ett litet gårdsmejeri beläget på Elfviks gård längst ut på Lidingö. I sortimentet finns bland annat ostkaka, färskost, fetaost, stekost och blåmögelost

The hairy pig

741 95
På The Hairy Pig handplockar vi småproducenter, gårdar, djuruppfödare, bryggerier, bagare och många fler som vi köper livsmedel, råvaror, dryck och delikatesser ifrån. Vi försöker i så stor mån som möjligt att undvika mellanhänder och samarbeta direkt med producenterna för att säkerställa ursprung och kvalitet.

Hela jorden

196 93
Hela Jorden är ett regenerativt jordbruk som drivs i form av ett kooperativ. Vi är fyra personer som har hittat varandra genom vår systerorganisation Odla Ihop. Tillsammans arbetar vi med jorden och odlar grönsaker på gården Öråker strax utanför Kungsängen. Vi på Hela Jorden vill tillsammans hitta en väg där vi kan ta ansvar för den värld vi lever i och samtidigt leva i frihet och lära oss av och med naturen.

Sjöholms gård

641 94
Vi känner att detta är rätt för oss, för miljön och för konsumtionen av kött i samhället i framtiden. Vi vill att varje hushåll blir mer medveten om VAD man väljer att konsumera. Det VI kan erbjuda är fina produkter från våra välmående djur med mindre miljöpåverkan, och ett bra avtryck på klimatet inte minst med tanke på att vi tillsammans som producent och konsument minskar miljöpåverkan med långa transporter.

Katrinelunds gård

643 93
Vi är en familj som är stolta över att kunna erbjuda ett annat alternativ för dom som vill äta kyckling men inte kan göra det med gott samvete med tanke på hur det ser ut i industrin idag. Att vi kan erbjuda ett bättre alternativ och att vi kan vara stolta över hela kedjan som vi själva har full kontroll över.
Vi bor bor på en gård utanför Vingåker, där vi driver våran vision om att föda upp kyckling småskaligt. En kyckling som haft ett bra liv, med stora ytor att röra sig på, spån, hö och halm att krafsa i. Där allt sker för hand med omsorg. Vi har endast omkring 500 kycklingar åt gången i olika åldersgrupper, vilket gör att vi har bra koll på alla individer, våra kycklingar får växa långsamt så kroppen hinner med, dom får foder två gånger per dag för att inte äta ihjäl sig, och fodret är mestadels egenodlat vete och majs, vilket ger ett mörare saftigare kött.

Öja gård

640 40

Vi producerar svensk buffelmozzarellalamm- och buffelkött av högsta kvalitet och levererar till både privatpersoner, restauranger och butiker. Vi säljer också lammfällar.

Under Coronaåret 2020 har vi haft paus i mejeriet och både inställd gårdsdag och Aptitrunda. Men nu startar vi snart vår säsong igen! I mars/april får vi kalvar på Öja och då sätter vi gång för fullt i mejeriet. Vi  hoppas kunna genomföra vår vanliga gårdsdag till våren 2021. Vanligtvis har vi den sista helgen i maj eller första i juni. Välkomna då!

1 2

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå