Farmers Market

Gå till butik

Mer vegetabilier i Sverige

En näringsrik och hållbar marknad. Det finns redan ett stort basutbud av råvaror ute på Sveriges gårdar. Med basutbud menas de råvaror som är typiska för landet som t. ex grönsaker och rotfrukter i Sveriges fall. Idag importerar Sverige onödigt mycket vegetabilier från utlandet fast det inte behövs. Vi frågar alltid producenten hur de odlar och med vad och tillåter inga bekämpningsmedel eller andra miljögifter. Se även Renhet under  Footprintmodellen.

Areal odling - Landsbygd

 

Tyvärr läggs många lantbruk i Sverige ner varje år istället för att växa och gynna svenskt näringsliv.

Linda och Torbjörn odlar ärtor och Dala lantvete som är en gammal svensk kultursort som förädlats fram av bönder i Dalarna under många generationer.  Det har högre mineral och vitamininnehåll och en skonsammare glutensammansättning än vanligt vetemjöl.

Erica som driver Julita rapsolja berättar att varje tappning innehåller rapsfrön som kommer från de lokala odlarna och vi vet exakt vilken raps som producerats av vilken odlare. Idag är det fyra gårdar lokalt kring Julita som odlar rapsen som sedan skördas, kallpressas och sedimenteras.

 

Hela jorden heter ett andelsjordbruk ute i Öråker som odlar olika grönsaker och örter. Karin berättar deras sätt att se på hållbar odling såhär:

Hållbarhet

Människor: De grönsaker som odlas konventionellt, importeras och säljs i våra matbutiker är med mycket få undantag producerade under förhållanden där de som utför arbetet inte har vare sig skäliga arbetsvillkor eller löner.

Marken: Med de jordbruksmetoder som använts de senaste decennierna utarmas världens matjordar i rask takt. Vi arbetar med att bygga upp mikrolivet i jorden och använder varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Så ökar vi den biologiska mångfalden i vår omgivning så att livet i de former vi lever med idag kan fortsätta existera.

Maten: De grönsaker som odlats i det konventionella jordbruket och transporteras långt har ofta ett mycket lägre näringsinnehåll än giftfritt, lokalt odlade grönsaker.

Matsäkerhet: Sveriges matproduktion täcker ungefär bara hälften av vårt behov, vilket gör oss sårbara i kriser, och att öka inhemsk produktion är ett sätt att säkra vårt behov av mat.

Lokala hantverk

 

Råvarorna i fokus

 

 

Alltifrån äppelmust och surkål till kombucha, vinäger, sylter och honung. Hantverk med vad Sverige har att erbjuda.

Att vara noga med vart råvarorna i sina produkter kommer ifrån och dess kvalitét är viktigt för oss. Är en producent stolt över sin produkt så syns det. Peter som bl. a. gör surkål, kimchi och vinäger, gör det med råvaror från sin egen gård och från lokala gårdar.

 

Stadsodling

Mer vegetabilier i området

Växter kan blommas på höjden i växthus, nere i bergrum, på tak och direkt i restaurangerna. Vi vill satsa på de lokala lantbruken samt stadsodlingar som kan komplettera utbudet med lokala grödor under vinterhalvåret.

Tack vare dagens teknik finns nu möjligheter att odla råvaror på tätare och på höjden som ett sätt är genom hydroponisk odling, där rotsystemet inte blir lika stor och man kan plantera tätare. En jämn tillgång till näring gör så att skörden fortfarande blir riklig, eller i andra system som gör det möjligt där det är trångt. Vi vill ta till vara på olika tekniker för att kunna para ihop dessa där intressen finns ute på lantbruken och i staden på ett hållbart sätt.

Några av Stockholms stadsodlare

Lokalare blir det inte - Året om!

Förutom Robin som brygger gedigen hantverksöl i gamla Enskede bredvid slakthusområdet 5,3km från vår butik på Kungsholmen så har stadsodlade grönsaker vuxit fram i centrala Stockholm.

Gänget på Urban Oasis satsar på 3 efterfrågade råvaror som de odlar året om i bergrummet nere i Liljeholmen 3,1 km från vår butik. Grönkål, Pak choi och Krispsallad. Vi säljer de för endast 18kr/Förpackning (Ca-pris 23 kr i vanlig butik)

 

 

 

Alan på Farmy odlar skräddarsydd microgrönska proppad med näring som vanligtvis säljs till restauranger. De har precis renoverat sin anläggning i slakthusområdet 5,4km från vår butik.

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå