Footprintmodellen
Vårt uppdrag är att göra svenskodlad mat till konsumentens första val. Footprintmodellen är en hållbar modern modell som bygger på ekologin i det geografiska området. Modellen följer miljön där maten har sitt ursprung och hur näringen i maten tar sig hela vägen fram till konsumenten:
Utan bekämpningsmedel eller andra miljögifter
Inga onödiga tillsatser eller kemikalier
Maximal smak
Minimala transporter
Vattenåtervinning
Klimatsmart
Rena näringsströmmar
Ett svenskt cirkulär-system som ger oss den bästa ekologiska och den mest klimatsmarta maten i förhållande till innehållsvärde, alltid
Grunden
Alla råvaror på Farmer & Butcher går genom ett kvalitetssystem som vi kallar Footprintmodellen. Modellen utgår från det ekologiska fotavtrycket som en råvara har under sin livscykel inom ett visst område. I det ekologiska fotavtrycket ingår även resvägen för konsumenter och producenter, förpackningarna som används, transportsträckor och allt däremellan som är med och påverkar i kretsloppet hos råvaran.
Farmer & Butchers kvalitetssystem börjar vid ett lands ekologiska fotavtryck. Vi vet att när ett land ser ekonomisk vinst och kan själv försörja sina invånare med efterfrågade råvaror då har vi god ekologisk och social trygghet. Det finns stora fördelar med att börja arbeta mot självförsörjning av livsmedel inom ett land. Råvarans distans (transportsträckor) har en betydande roll för det ekologiska fotavtrycket och i slutändan även priset.
Därför är en råvarorna hos Farmer & Butcher alltid: planterade, födda, uppvuxna, slaktade, skördade, hanterade, paketerade och transporterade inom samma land som användarna bor och är verksamma i. Läs mer om säljkriterierna här.
Därefter vill plattformen dela in landets fotavtryck i mindre fotavtryck som städer och närområden. Detta för att uppfylla en ännu mer lokal livsmedelsproduktion- och konsumtion med ekonomisk och symbiotisk stadscirkulär tillväxt. Vi vill slippa de onödigt långa transportsträckorna som komplicerar ursprunget vilket gör det svårare att följa för konsumenten. Långa transportsträckor har även visat en negativ inverkan på både färskheten, näringsvärdet och ädelheten hos en råvara samt det ekologiska fotavtrycket i stort.