Footprintmodellen

Vårt uppdrag är att göra svenskodlad mat till konsumentens första val. Footprintmodellen är en hållbar modern modell som bygger på ekologin i det geografiska området. Modellen följer miljön där maten har sitt ursprung och hur näringen i maten tar sig hela vägen fram till konsumenten:

 

 

Utan bekämpningsmedel eller andra miljögifter
Inga onödiga tillsatser eller kemikalier
Maximal smak
Minimala transporter
Vattenåtervinning
Klimatsmart
Rena näringsströmmar

 

Ett svenskt cirkulär-system som ger oss den bästa ekologiska och den mest klimatsmarta maten i förhållande till innehållsvärde, alltid

 

 

 

Grunden

Alla råvaror på Farmer & Butcher går genom ett kvalitetssystem som vi kallar Footprintmodellen. Modellen utgår från det ekologiska fotavtrycket som en råvara har under sin livscykel inom ett visst område. I det ekologiska fotavtrycket ingår även resvägen för konsumenter och producenter, förpackningarna som används, transportsträckor och allt däremellan som är med och påverkar i kretsloppet hos råvaran.

 

Farmer & Butchers kvalitetssystem börjar vid ett lands ekologiska fotavtryck. Vi vet att när ett land ser ekonomisk vinst och kan själv försörja sina invånare med efterfrågade råvaror då har vi god ekologisk och social trygghet. Det finns stora fördelar med att börja arbeta mot självförsörjning av livsmedel inom ett land. Råvarans distans (transportsträckor) har en betydande roll för det ekologiska fotavtrycket och i slutändan även priset.

 

Därför är en råvarorna hos Farmer & Butcher alltid: planterade, födda, uppvuxna, slaktade, skördade, hanterade, paketerade och transporterade inom samma land som användarna bor och är verksamma i. Läs mer om säljkriterierna här.

 

Därefter vill plattformen dela in landets fotavtryck i mindre fotavtryck som städer och närområden. Detta för att uppfylla en ännu mer lokal livsmedelsproduktion- och konsumtion med ekonomisk och symbiotisk stadscirkulär tillväxt. Vi vill slippa de onödigt långa transportsträckorna som komplicerar ursprunget vilket gör det svårare att följa för konsumenten. Långa transportsträckor har även visat en negativ inverkan på både färskheten, näringsvärdet och ädelheten hos en råvara samt det ekologiska fotavtrycket i stort.

Footprint - Sverige

För att börja mäta ett fotavtryck behöver vi bestämma avgränsningen av arean för den produktiva ytan som vi vill kunna försörja oss inom - samt återvinna, återbruka eller göra sig av med avfallet

 

Fortsättning

Råvarans kvaliteter

Färskhet (färskvaror), näring, smak och hur ren en råvara är, står för hur attraktiv råvaran är.

Som följd av att krympa råvarornas transportsträckor blir råvarorna fräschare och nyttigare för konsumenten, bättre för miljön, och det bildas en växande efterfrågan ute bland lokala producenter. Lokala lantbruk får bättre chanser att bli ta del av den lokala efterfrågan. Just nu uppfylls efterfrågan av producenter utomlands fast det inte behövs. Det är en av många anledningar till att vi inte vet vad som växer och kan eller växa runt omkring oss. Bra mat existerar nära oss men syns inte för konsumenterna.

 

Parametrar

Footprintmodellen använder sig av 3 parametrar för att bedöma en råvaras ekologiska fotavtryck.

Modellen fokuserar på näringsmängden som skapas, hur ren/ädel maten är och hur stor area den verkar inom. Ren näringsrik mat har en avgörande roll för hur våra kroppar mår och fungerar, samt en betydande roll för hur stort fotavtryck vår hälsa lämnar. Dessa tre parametrar hjälper oss betrakta en råvara för vad den är i sin enkelhet och vad det kan skapa för mervärde, för oss människor, och för den biologiska mångfalden för vilket område fotavtrycket gäller.

Lokal mat

Baserat på näring och ekologi

Från frö till skörd

En råvaras näringsinnehåll säger mycket om dess värde. Det är definitivt ett värde för själva näringsmängden som vi behöver för att leva, men det ger också värde i smaken. En näringsrik råvara har mer smak och karaktär.

I genomsnitt har människan ett helt nytt skelett var tionde år medan våran yttre hud bytts ut helt efter en månad. Det säger en del om vår cellreproduktion och varför modellen tycker näringen från ekologin är det viktigaste som finns. Därför eftersträvar vi att Näringsvärdet hos en råvara ska vara så högt som möjligt i relation till dess fotavtryck.

För våran modell är det viktigt att vi har utgångsvärde på alla produkter och för de varor som näringsvärdet inte är bekräftade på än kommer det angivna näringsvärdet från Livsmedelsverket. Med det kan vi senare mäta och jämföra näringsvärden och framför allt påvisa hur rena och hur höga värdena är i förhållande till utgångsvärdet. Likväl kan vi mäta tidens (sträckans) inverkan på ett rent näringsvärde i förhållande till utgångsvärdet. Näringsvärdet hos en vara visas tydligt inne i våra produktsidor.

Renhet

Innan frö hela vägen fram till kunden - Ädel mat verifierad direkt av producent

Från skörd till paketering och hantering

Vi vill bevara så mycket av näringen som möjligt och hålla råvaran ren, fri från bekämpningsmedel tillsatser och andra onödigheter. Om ett näringsinnehåll säger en del om vad råvaran är värd, berättar ett rent näringsinnehåll det absoluta värdet.

Uppbyggnaden av en råvara beror på många saker. Tex hos en växt har vi delvis uppbyggnaden i arvsmassan som ligger latent i fröet. Men en stor del beror också på vad den är uppbyggd med under tiden i sin uppväxt från frö till skörd som tex: jord, vatten, luft, näringstillsatser och resterande omgivning. En råvaras ädelhet påverkas även efter skörd ända fram till förtäring. Alltså är emissioner av flyktiga ämnen som kan tillkomma råvaran lika viktigt att undvika innan skörd som efter skörd.

Precis som rent vatten är livsviktigt för oss, är ren mat minst lika viktigt. Rent näringsinnehåll hos en råvara är ett värde av hög standard, speciellt i vår bränsleprocess men likaså gällande smak. Med hjälp av LCA (Livscykelanalys) kan vi följa upp hur rena näringsvärdena blir och nyttorna det medför.

Innan vi har medel att studera ett absolut näringsvärde i modellen och jämföra det med ett utgångsvärde, så har vi den mest fundamentala delen i modellens LCA-metod på plats, delen om direktinformation mellan förädlare och konsument. Den informationen återspeglar hur en vara odlas, hanteras, paketeras, vilka som är med och påverkar den, och vilken kvalitet den hållt. Läs om detta när du klickar gårdsnamnet inne på en produkt under rubriken Renhet/LCA.

Distans

Klimatavtryck och kostnad

Från paketering till konsument

Distansparametern behövs för att exempelvis kunna studera och utläsa korrelationen mellan klimatavtrycket (koldioxidutsläpp bl. a.) och kostnaden för våra transporter hos en råvara. Det hjälper med kartläggning av var det är mest lönsamt och med det kan vi optimera våra distributionskedjor mellan köpare, säljare och upphämtningsplats. Just nu utformar vi distansparametern lite förenklat, men på sikt kommer den bli Xm Gård – Upphämtningsplatser som fasta sträckor. Distansparametern tar även hänsyn till fraktsätt och vill minimera användandet av fossila transportmedel. I dagsläget kan endast post nr i Stockholm presenteras. Distans för en råvara visas bredvid gårdsnamnet inne på en produkt. Om flera gårdar säljer samma typ av råvara kommer gården med kortast distans till vald plats (post nr) sorteras högst upp i listan automatiskt. T.ex. nötfärs

 

 

 

Varumärkesskyddad åt producenter, konsumenter och biologisk mångfald 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå