Footprintmodellen
Vårt uppdrag är att göra svenskodlad mat till ett första val för fler konsumenter. Footprintmodellen är en modern och hållbar modell som bygger på ekologin i ett geografiskt område. Modellen ser över näringen i maten och miljön där maten har sitt ursprung hela vägen fram till konsumenten.

Utan bekämpningsmedel eller andra miljögifter
Inga onödiga tillsatser eller kemikalier
Maximal smak
Minimala transporter
Vattenåtervinning
Klimatsmart
Rena näringsströmmar
En svensk ekologisk områdescirkulär modell som ger oss den bästa maten ur ett ekologiskt perspektiv och den mest klimatsmarta maten i förhållande till innehållsvärde, alltid
Footprintmodellen tar oss snabbare till ett renare och självförsörjande Sverige på ett tryggt sätt utan onödiga mellanhänder

Grunden
Alla råvaror på Farmer & Butcher går genom ett kvalitetssystem som vi kallar footprintmodellen. Modellen utgår från det ekologiska fotavtrycket hos en råvara som har sin livscykel inom ett visst område. I det ekologiska fotavtrycket ingår utöver råvarorna i sig och dess kvalitet även; konsumenter, producenter, förpackningar, transportsträckor och allt där emellan som är med och påverkar i kretsloppet hos råvaran.
Farmer & Butchers kvalitetssystem tar sin början utifrån i ett lands ekologiska fotavtryck. Vi tror på ekologisk och social trygghet samt ekonomisk vinning för ett lands hållbarhet när landet själv kan försörja sina invånare på efterfrågade råvaror. Vi ser många fördelar med att dra den första områdesgränsen vid just länder inom vilka man kan uppfylla självförsörjning av livsmedel. Råvarans distans (transportsträckor) har en betydande roll för det ekologiska fotavtrycket och i slutändan även priset.
Därför är en råvara på Farmer & Butcher alltid: planterad, född, uppvuxen, slaktad, skördad, hanterad, paketerad och transporterad inom samma land som användarna bor och är verksamma i. Läs mer om säljkriterierna här.
Därefter vill plattformen dela in landets fotavtryck i mindre fotavtryck som städer och områden. Detta för att uppfylla en ännu mer lokalare livsmedelsproduktion- och konsumtion med ekonomisk och symbiotisk stadscirkulär tillväxt. Vi vill slippa de onödigt långa transportsträckorna som komplicerar ursprunget vilket gör det svårare att följa för konsumenten. Långa transportsträckor har även visat en negativ inverkan på både färskheten, näringsvärdet och ädelheten hos en råvara samt det ekologiska fotavtrycket i stort.